Dockx Group heeft naar aanleiding van de economische crisis een grondig onderzoek uitgevoerd naar hoe Dockx zich kan organiseren om een duurzame tewerkstelling te garanderen voor haar medewerkers.
Als gevolg van deze analyse is er een nieuw business plan uitgewerkt, waarin we de klant een totaalpakket van verhuur-, verhuis- en logistieke activiteiten aan willen bieden voor zwaardere goederen zoals meubelen. Het nieuwe business model laat toe om een duurzame tewerkstelling te realiseren en rijkere jobs te creëren, waarin de medewerkers de kans krijgen bijkomende verantwoordelijkheden op te nemen en meer allround medewerkers te worden. De verandering van business model zal bijgevolg leiden tot nieuwe jobs en functieprofielen (met bijhorende competenties) binnen het bedrijf. Hierdoor is een grote nood ontstaan aan opleidingen voor alle medewerkers, van arbeiders t.e.m. kaderleden.
Het doel van dit project is om de arbeiders en de operationele bedienden via opleiding te ondersteunen in het verwerven van de nodige competenties om die nieuwe jobs en functies uit te voeren.
Het resultaat is een opleidingsprogramma van 8.202 cursisturen onderverdeeld in 3 opleidingsblokken:
1) opleidingen om de basiscompetenties van de medewerkers van de verschillende functieniveaus voldoende groot te maken in hun huidige functie,
2) opleidingen om de competenties van de medewerkers van de verschillende functieniveaus uit te breiden in de evolutie van hun huidige job naar een nieuwe job en
3) opleidingen die de medewerkers helpen bij het omgaan met veranderingen.
Dockx Group geniet op dit strategisch opleidingsprogramma financiële steun uit het Europees Sociaal Fonds (ESF).