Vijf routes in België voor de motor

De temperaturen gaan weer stilaan omhoog, tijd om de motor van stal te halen. Wij stellen je vijf zalige motorroutes uit eigen land voor, van de Ardennen tot de Kust. Maak je op voor de geur van gras in je neus, bochtige wegen en interessante bezienswaardigheden. 

De Oostkantons

Beginnen doen we in Wallonië, een paradijs voor motorrijders, met kilometers kronkelend bochtenwerk, prachtige natuur en een keur aan culturele en gastronomische bestemmingen. Dit is een ideale bestemming voor wie er graag met een off road-motor van het “beaten path” afwijkt.  Start bijvoorbeeld in Eupen en rijdt vandaar binnendoor naar Malmedy, Sankt-Vith en zo naar het drielandenpunt. Heb je nog zin én benzine in de tank, dan kan je gemakkelijk doorrijden naar het mooie Bastogne. 

Oostkantons motorroute
Signaal van Botrange motorroute

Spa en Chaudfontaine

Als we dan toch in Wallonië vertoeven, moeten we zeker ook de streek rond Spa en Chaudfontaine bezoeken, inderdaad de stadjes van de gelijknamige waters. Chaudfontaine ligt net onder Luik en als je aan een gezapig tempo rijdt, ben je op een goede drie kwartier in Spa. Dit is ook vlakbij de Hoge Venen: wie graag een heuvelachtig parcours afmaalt is hier op zijn plaats. Met 694 meter is het Signaal van Botrange, halverwege tussen Malmedy en Eupen, meteen de hoogste top van het land.

Belgische Kust en Zeeland

Start in De Panne en rijd zo langs de kust naar Nieuwpoort. Je maakt een kleine omweg richting binnenland voor de jachthaven, maar vanaf Lombardsijde heb je bijna de hele tijd de zee als metgezel, tot in Zeebrugge. Achter Knokke-Heist ligt Het Zwin, dus hier kan je een omweg maken langs Sluis en zo verder naar Cadzand. Verderop ligt Zeeland op je te wachten. De vele dammen en dijken slingeren er heerlijk en lijken wel gemaakt voor de motorfiets.  

Zeeland motorroute

Doel

Het Verdronken Land van Saeftinghe (een meer dan 3.500 hectare groot natuurgebied dat grotendeels in Nederland ligt), is helaas verboden voor motoren, maar de streek errond is ook erg de moeite waard om te verkennen. De indrukwekkende Antwerpse havendokken, afgewisseld met de mooie vergezichten laten een bijna surrealistische indruk na. Rijd zeker ook eens langs Doel, het verlaten spookdorp, in de schaduw van de gelijknamige kerncentrale. Een ideale tocht voor met de toermotor. 

Oost-Limburg

Eindigen doen we in Limburg, meer bepaald in de streek van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het bijna 13.000 hectare grote natuurgebied strekt zich uit over As, Zutendaal, Lanaken, Dilsen-Stokkem, Genk en Maasmechelen. Eind augustus, begin september is het er heerlijk cruisen over kleine wegen, met de geur van paarse heide in de neus, die dan volop in bloei staat. Hier ben je trouwens ook vlakbij de Limburgse mijnstreek, met dorpjes en gemeenten als Zwartberg, Beringen en Eisden. 

Oost-Limburg motorroute

Motor huren?

Wil je nog meer inspiratie voor toffe motortrips? Check dan zeker de site https://www.motoren-toerisme.be. Kriebelt het om op de motor te springen en er zelf op uit te trekken? Bij Dockx Rental kan je voor elke rijder en elke gelegenheid de perfecte motor huren. En dat al vanaf 66 euro. 

Motor huren
Foto credits: https://motorrijders.nl/