Tips voor een lange autorit met kinderen

Autovakantie naar het zuiden gepland? Uiteraard iets om naar uit te kijken, maar hoe overleef je die rit als er baby’s of jonge kinderen meegaan? Het zal misschien verbazen, maar je kan die rit invullen op een manier die het voor iedereen draaglijk of zelfs aangenaam maakt. Enkele tips voor een autovakantie met kinderen op een rijtje.

Maak een hit van de rit

Wat je kan doen om de lange rit aangenaam te maken voor baby’s en kinderen:

 

Verzin spelletjes

Er zijn veel spelletjes die je met kinderen kan spelen in de auto: iemand denkt aan een dier en alleen met ja- en nee-vragen mogen de anderen ernaar raden; ik zie ik zie wat jij niet ziet; ik ga op reis en ik neem mee; bingo met dingen je die onderweg ziet. Ook leuk voor in de auto zijn raamkrijtjes. Hiermee kunnen je kinderen tekenen op de ramen van de auto of speel je Pictionary, je wast het er nadien gemakkelijk af.  

Tip: Druk een kaart af van de autoroute en maak hier een schatkaart van. Zo kunnen de kinderen niet alleen zien hoe ver het nog is, maar kunnen ze ook een snack of cadeautje krijgen wanneer je bepaalde punten bereikt. Of je kan je kinderen op bepaalde punten leuke stickers laten plakken. 

 

Speel verzoeknummers

Koppel de autoradio aan je Spotify en laat elke passagier om beurt een liedje kiezen. Zo creëer je niet alleen afwisseling tussen kinder- en volwassenmuziek, het geeft je misschien ook de kans om de kinderen iets te vertellen over de muziek van je jeugd.

Er bestaan hier ook varianten op, zoals elk om beurt een mop vertellen. Het kan dus geen kwaad op voorhand wat kindermoppen op te snorren en te memoriseren.

 

Voorzie een scherm en koptelefoon

Tijdens een lange autorit mogen de educatieve principes misschien even overboord gegooid worden. Kinderen naar een film laten kijken op een scherm waaraan een koptelefoon gekoppeld is, biedt alleen maar voordelen. De kinderen zelf zijn kalm en de volwassenen kunnen ongestoord praten. Wil je de kinderen niet te lang naar een scherm laten kijken? Ook boekjes kijken blijft leuk voor in de auto. 

Tip: voorzie een cadeautje. Met een nieuw boek (of ander speelgoedje) kunnen kinderen zich doorgaans langer bezighouden. 

 

Voorzie voldoende catering

Kinderen moeten vaker eten en drinken dan volwassenen. Koekjes, fruit, misschien wat snoep. Voorzie genoeg zodat je onderweg niet te veel moet stoppen. Gebruik best ook handige snackdoosjes met flapjes, een handige drinkbus, … zodat je kinderen niet te veel morsen in de auto. 

 

Voorzie pauzes (en bereid die voor)

Pauzeer niet zomaar in het wilde weg: bekijk op voorhand waar er kindvriendelijke stops zijn. Bijvoorbeeld een picknickplaats met een speeltuin, of een kasteel dat de moeite van het bezoeken waard is. Wist je dat er met Breakzy een app bestaat die maar liefst 13.000 beziens- of bezoekwaardige stopplaatsen verzamelt, zodat je snel en gemakkelijk ziet welke interessante plaatsen er langs je route liggen? Niet alleen culturele locaties, maar ook gezellige dorpjes, campings, leuke picknickplekken …

 

Reist er een baby mee? 

Reizen met een baby kan lastig zijn. Zorg daarom dat de omstandigheden optimaal zijn: de juiste temperatuur in de wagen, de juiste dosissen poedermelk op voorhand klaargemaakt om tijdverlies te vermijden, voldoende pauzes om luiers te verversen …

Hoe kan je een baby entertainen in de auto? Dat lukt het best met alles wat kleurrijk is en waar ze naar kunnen grijpen. Denk  aan een leuk speeltje dat je kan ophangen aan de autostoel, een muziekmobiel, … 

Tip: ga ook af en toe achteraan bij de baby zitten om die te entertainen. 

Krijg je al zin om te vertrekken?

Een lange autorit hoeft geen helletocht te zijn. Denk na over mogelijke activiteiten, spelletjes en pauzemomenten, en je komt al een heel eind. En onthoud dé gouden regel: iedereen voor vertrek naar het toilet. Wanneer je kind na enkele kilometers al moet plassen, is dat nefast voor de sfeer …

Tip: vertrek altijd met een ruime, gerieflijke auto!

Bekijk onze veelzijdige gezinswagens