Eindelijk op kot? Zo garandeer je een vlotte verhuis!

Op kot gaan is op avontuur gaan: je wéét dat het leuk zal worden, zonder echt te weten wat je te wachten staat. Zeker nu je na anderhalf jaar digitale lessen eindelijk weer de vleugels kan uitslaan en kan genieten van jouw vrijheid – zonder het toeziend oog van je ouders! Alleen nog die verhuis naar je nieuwe stek in goede banen leiden en dan ben je klaar voor het prikkelende academiejaar. Deze tips helpen je alvast op weg.

Studenten pakken meubels in met bubbelfolie voor een veilige kot verhuis

1.    Maak een inventaris

Een goede voorbereiding is alles. Wie in het wilde weg spullen verzamelt en in dozen mikt, zal gegarandeerd de helft vergeten of dubbel zoveel meenemen. Stel jezelf dus om te beginnen de vraag wat je concreet nodig hebt op kot? Wellicht een bureau, een boeken(rek) en matras, maar ook écht essentiële zaken als bierglazen, een wijnopener, Twister voor bij de drankspelletjes ... Maak daar een lijst van en de verhuis oogt meteen al een stuk overzichtelijker. 

Tip: lijst die spullen per thema of ruimte op. Bijvoorbeeld alles wat je nodig hebt in de badkamer, alle bureaumateriaal, de kleding …

Nog een tip: je kot zal (veel) kleiner zijn dan Hotel Mama, dus durf kritisch zijn over wat je écht nodig hebt en wat gerust thuis kan blijven, omdat je waarschijnlijk wel in het weekend naar huis zal komen.

 

2.    Ga naar dé goudmijn: de tweedehandszaak

Je kotleven is beperkt in de tijd en als student ben je beperkt in je middelen. Nog zaken te kort die je zeker nodig zal hebben? Waarom dan dure en/of nieuwe spullen aanschaffen? Zeker als je weet dat elke zichzelf respecterende studentenstad een of meerdere tweedehandszaken of kringloopwinkels heeft, met spullen die alleen verkocht worden als ze nog goed bruikbaar zijn. 

Het mooiste van al: heb je de spullen niet meer van doen en zijn ze nog in aanvaardbare staat? Dan kan je ze gewoon terugbrengen naar de tweedehandszaak. Of worden ze – afhankelijk van de voorwaarden – gratis opgehaald. Zo draag je ook je steentje bij tot de circulaire economie. 

 

3.    Voorzie het juiste aantal verhuisdozen en het nodige verhuismateriaal

Dankzij je inventaris kan je een stuk beter inschatten hoeveel verhuisdozen je nodig zal hebben, en of een verhuiswagen aan de orde is. Er bestaan verschillende dozencategorieën. Zo vind je bij Dockx verhuisdozen voor boeken, linnen, servies, enzovoort. En voor diegene die stiekem wijn wil meenemen uit vaders wijnkelder, is er ook de wijndoos. Maar die tip heb je niet van ons!

Naast stevige, ruime verhuisdozen heb je ook een verhuiswagen op maat, een zelfbouwladderlift en het juiste verhuismateriaal nodig – daarmee garandeer je des te meer een efficiënte verhuisdag. Dan denken we aan afdekhoezen, dozenopeners, kleefband, noppenfolie … Ook op dat vlak heeft Dockx alles wat je nodig hebt.

 

4.    Ga op verkenning

Uiteraard heb je je kot al eens bezocht (anders zou je het ook niet gekozen hebben) en heb je daarbij hopelijk al de deur- of raamopeningen opgemeten om te zien of het bureau en andere grote stukken er doorheen kunnen. Maar heb je bij je bezoek(en) ook de omgeving voldoende verkend? Als je gaat verhuizen, is het namelijk heel belangrijk te weten waar en of je de verhuiswagen kan parkeren, of er op bepaalde dagen een parkeerverbod geldt, of je een vergunning moet aanvragen om voor je kot te parkeren of een verhuislift te gebruiken, enzovoort.
Ligt je kot in een rustige woonbuurt? Waarom dan niet meteen ook de buren verwittigen dat je er binnenkort komt wonen en dus zal verhuizen (met wellicht enige lawaai- of parkeerhinder)? Zo sta je meteen op goede voet!

 

5.    Ga écht op verkenning

Als je dan toch je kot komt bezoeken en onderzoeken of er vlot verhuisd zal kunnen worden, kan je even goed van de nood een deugd maken. Je bent hier nu toch, nietwaar? Ga – bij voorkeur in gezelschap van wat vrienden of wie weet al toekomstige kotgenoten – op zoek naar de ziel van je studentenstad. Wat wordt je nieuwe stamcafé? Of wat zijn de kanshebbers die je alvast eens (grondig) kan uittesten? Waar in de buurt bevinden zich de leuke restaurants en de bioscopen? Is er een parkje waar je na het blokken kan gaan uitblazen met een biertje en/of een setje badmintonrackets? Keer zeker niet terug huiswaarts zonder antwoord op die vragen!

 

6.    Plan je verhuis

Breekt binnenkort de verhuisdag aan? Zorg dan dat alles goed geregeld en iedereen verwittigd is. Weet de verhuisspecialist wanneer je de verhuiswagen komt halen? Zijn de vrienden en familieleden op de hoogte van het startmoment, en is er afgesproken wie rijdt? Weet de koteigenaar dat je eraan komt? Kan je al die vragen positief beantwoorden, dan ben je klaar voor een zorgeloze verhuis en vervolgens het avontuur van je (jonge) leven.

 

O ja, ten slotte nog dit: op kot gaan in een studentenstad wordt een fantastisch avontuur. Maar zelfs daar zal je er misschien eens een weekendje of weekje uitwillen (bijvoorbeeld tijdens de herfstvakantie). Uitwaaien aan zee, een shortski, we noemen maar wat. Ook dan zit je gebeiteld bij Dockx, met zijn fraaie aanbod personenwagen en minibusjes! Kortom, op kot gaan wordt met Dockx de max!