De juiste wagen voor je verbouwing

Welke wagen voor welke verbouwing?

Wie met een renovatie of doe-het-zelfproject start, heeft niet zelden nood aan een voertuig voor transport van materialen. Die verschillende bestel- en verhuiswagens zijn gemakkelijk te huren bij een specialist als Dockx Rental, maar het is daarbij wel belangrijk het juiste type te kiezen. “Een fout die veel klanten maken, is dat ze redeneren: hoe groter de wagen, hoe meer je daarin kwijt kan”, legt Klaas Sels, Development & Training Manager bij Dockx Rental, uit. “Met een B-rijbewijs mag je sowieso maximaal met 3,5 ton rondrijden. De som van het gewicht van het voertuig zelf én de lading mag dus niet hoger zijn dan 3.500 kg. Een grotere wagen is dus niet per se beter geschikt voor meer materiaal.”

Zo verhuurt Dockx Rental onder meer de volumineuze Easy Box, dat idealiter wordt gebruikt om meubels te transporteren”, gaat Klaas verder. “Maar je kan die ook van boven tot onder vol laden met pakweg isolatiemateriaal of andere lichte bouwmaterialen, omdat die zo goed als niets wegen. Maar gebruik zo’n Easy Box niet om paletten met bijvoorbeeld dakpannen of zakken cement te transporteren. Dat kan je duur komen te staan gezien de boetes op overladen hoog kunnen oplopen.

Bekijk ons aanbod

Weet wat je nodig hebt

Een belangrijk advies voor wie met een renovatie-, bouw- of verhuisproject start: weet wat je zal moeten transporteren zodat je ook een goed zicht hebt op welk voertuig je nodig hebt. “En trap daarbij niet in de val van haastwerk”, waarschuwt Klaas. “Het idee van: ik wil het allemaal zo snel mogelijk of in één keer doen, dus ik huur gewoon een zo groot mogelijke bestelwagen. Want dan loop je het risico om te zwaar te laden. Welk type dan het beste scoort qua verhouding volume en laadvermogen? Dan zou ik voor de Mega Van gaan: een allround bestelwagen met een laadruimte van 1,84 meter hoog en 3,26 meter lang, en een laadvermogen van 1235 kilo. Daar raak je dus al een en ander in kwijt. En onze open bestelwagen Pick-Up B? Die is dan weer uitermate geschikt om los materiaal op te halen, zoals zand of stabilisé: dat kan je er vervolgens gemakkelijk uit scheppen. Met zijn laadbak van bijna 3,60 meter lang en 2 meter breed kan hij tot 1.005 kilo torsen. En ook voor dit voertuig volstaat een rijbewijs B.”

 

Kijken naar alternatieven

Bij een verhuis of renovatie moet je ook niet per se aan een klassieke bestelwagen denken waarin je alles in de laadruimte kwijt kan. “We hebben ook bestelwagens die voorzien zijn van een dakdrager”, licht Klaas toe. “Ideaal als je bijvoorbeeld riolerings- of andere buizen moet transporteren. Zo’n type kan helpen in specifieke situaties, maar is uiteraard niet de wagen waar standaard naar gevraagd wordt. Maar hij kan dus even handig zijn.”

Verhuisadvies op maat

Voor wie advies nodig heeft omtrent het juiste wagentype, staat Dockx Rental trouwens altijd klaar. Zeker omdat de medewerkers, op basis van hun ervaring, kunnen wijzen op bepaalde zaken waar je misschien zelf niet aan denkt: hoe je de houten bindlatten in de verhuiswagens bijvoorbeeld gebruikt om te verhinderen dat de vracht tijdens het transport gaat schuiven. Of waarom het handig kan zijn om verhuislinten en -dekens bij te huren, zodat alles onbeschadigd op de nieuwe bestemming geraakt. Of waarom een verhuiswagen met laadklep aan te raden is, wegens handig en comfortabel voor het in- en uitladen van zware spullen. Enzovoort.

Op zoek naar het juiste transport? Contacteer ons!

Lees meer over