Interview met Joeri Dockx

Dockx Rental is een op en top Antwerps familiebedrijf. Vader Jozef begon met de verhuur van enkele bestelwagens en in ruim 40 jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een pionier in de sector. Aan het hoofd staan de kinderen Sarah en Joeri die het dagelijks beleid uitvoeren. Dockx Rental beschikt momenteel over 1250 voertuigen, 15 bemande en 5 onbemande locaties in het land. “Maar Dockx is meer dan verhuur van auto’s en bestelwagens”, vertelt Joeri Dockx.

Full service

“Wij proberen ons te onderscheiden van de concurrentie door afdelingen samen te voegen en voor iedere portefeuille, groot of klein, een oplossing op maat aan te bieden”, gaat Dockx verder. “Bij ons kan je alles regelen voor je verhuis. Je kan een kleine of middelgrote bestelwagen huren, maar daarnaast kan je ook verhuispakketten kopen met inpakdozen, matrasbeschermers, tapes etc. Wie helemaal een full service verhuis wil, kan ook op ons rekenen om alles van a tot z te regelen, inclusief verhuizers en complexe liften. Kijk, een particulier verhuist gemiddeld zeven keer in zijn of haar leven. Tel maar eens na. We weten dus dat je onze producten niet vaak nodig hebt, maar als je ze nodigt hebt, willen we er wel zo compleet mogelijk zijn. Daarom dat we evengoed enkele inpakdozen verkopen aan een particulier die zijn verhuis zelf regelt alsook de full service aanbieden voor wie helemaal zonder zorgen wil verhuizen.”  

Digitale app

Om de klanten die dienst aan te bieden, heeft Dockx ook geïnvesteerd in een digitale app waarbij de klant het voertuig kan oppikken op ‘Pick-up Points’. “Op één van onze locaties ben je al snel twintig minuten kwijt, terwijl dat via de app veel efficiënter verloopt. Er komt geen menselijk contact meer aan te pas. Alles gaat veel sneller. In tijden van corona is dit ook een meerwaarde natuurlijk.”

Lees meer over onze app

Toekomstbeeld

1250 voertuigen. Dat vraagt niet alleen een goede logistieke en administratieve aanpak, ook naar onderhoud en keuring dient alles in orde te zijn. En we rijden steeds vaker hybride of elektrisch. Dockx over het feit of dit een invloed heeft op de toekomst: “Het speelt zeker mee, maar de klanten die een bestelwagen huren, zijn niet bezig met het feit of dat nu een hybride, diesel of benzine is. Dat is bijzaak. Je voelt wel dat de overheid pusht om over te stappen naar een alternatieve en meer duurzame manier van mobiliteit.” 
Ook de praktische kant speelt hier mee. “Niet iedereen die voor een paar dagen een bestelwagen huurt, heeft de mogelijkheid om die overal eenvoudig op te laden”, besluit Dockx. “Bovendien kunnen ze maar een beperkte afstand afleggen als ze volledig opgeladen zijn. Klanten hebben dat niet graag, ze willen zeker zijn dat ze vlot van punt 1 naar punt 2 raken zonder zich zorgen te moeten maken over de brandstof.”

Corona

Voor Dockx Rental was de coronacrisis ook geen zegen, maar het bedrijf hield wel goed stand. “De cijfers daalden wel met 25 procent en daar was uiteraard een verklaring voor. De eventsector is ook voor ons erg belangrijk. Podiumbouwers, catering, shuttle services… Het viel allemaal weg. Net als klanten die voertuigen huurden om op vakantie te vertrekken. Dat voelden we wel, maar je hoort ons niet klagen. Er waren andere sectoren die harder werden getroffen. Hopelijk evolueert de toestand nu verder gunstig.”