De tuin winterklaar maken: zo begin je eraan

Helaas, er valt niets aan te doen: de zomer loopt ten einde. Dat betekent dat je stilaan je tuin winterklaar moet maken. Zo zijn je bomen en planten in het voorjaar weer in optimale conditie. Wij geven vijf tips om jouw tuin helemaal winterproof te maken!

Man doet tuinafval in aanhangwagen

1) Verwijder afgevallen bladeren

Probeer zo regelmatig mogelijk dode bladeren van je gazon te verwijderen. Als je ze laat liggen, is de kans immers groot dat je gazon zal verkleuren met bruine vlekken, omdat het niet kan ademen en geen licht krijgt. En dat is uiteraard niet mooi. Je kunt de bladeren gebruiken om compost te maken of als afdeklaag voor vorstgevoelige planten. Of je voert ze af naar het containerpark met één van onze aanhangwagens, natuurlijk.   


2) Maaien tot zes graden (en liefst niet te kort)

Gras blijft groeien tot de buitentemperatuur tot ongeveer zes graden daalt. Tot dan mag je het gras dus maaien. Maai het gras bij de laatste maaibeurten, allicht ergens eind oktober, wel niet te kort af. Zo voorkom je dat er mos tussen groeit en is je gras beter beschermd tegen vrieskou. 


3) Doe de mulchlaag

Je borders en planten zullen je dankbaar zijn als je ze net voor de winter een mulchlaag geeft, dat wil zeggen dat je de bodem bedekt met een laagje organisch materiaal. Je kunt zo’n mulchlaag kant en klaar kopen, maar het is ook heel eenvoudig om zelf te maken, met bladeren, compost, schors of zelfs stalmest. De mulchlaag houdt onkruid tegen, beschermt tegen vrieskou en, als hij de zomer haalt, beschermt hij de planten zelfs tegen uitdroging


4) Snoeien maar

Je mag zeker ook snoeien in de herfst, zo stimuleer je de groei van scheuten en behouden planten en heesters hun mooie vorm. Let wel op: dit geldt niet voor alle planten! Najaarsbloeiers (zoals de vlinderstruik of rozen) raken juist verzwakt als je ze net voor de winterrust snoeit. Bij een strenge winter is de kans zelfs groot dat ze hun snoeibeurt niet overleven. Voor heesters als bijvoorbeeld de hibiscus of bomen als de berk, kastanje of esdoorn, is er geen probleem. Informeer je bij je lokale tuincentrum


5) Bloembollen planten

Als je net voor de winter bloembollen plant, krijg je een vroege bloei in het voorjaar. In januari bijvoorbeeld zullen de eerste krokusjes en sneeuwklokjes al de kop opsteken. Ook voor de bijen en hommels (die vanaf ongeveer tien graden uitvliegen) is dat goed nieuws, want in het voorjaar zijn er vaak nog weinig bloemen en dus voedsel voor hen. 

 

Voor al deze tuintaken heeft Dockx de ideale aanhangwagen te huur. Op die manier vervoer je probleemloos bladeren, gemaaid gras, mulchmateriaal en alle mogelijke tuin- en groenafval. Onze aanhangwagens zoals de Open Trailer B en de Open Trailer BE zijn respectievelijk geschikt voor rijbewijs B (laadvermogen < 750 kg) en rijbewijs B+E (laadvermogen > 750 kg). Ze zijn dus zelfs robuust genoeg om steengruis en bouwafval te vervoeren. Voor wanneer je dus écht grote werken in je tuin gaat doen. 

Geen tuin, maar wel andere plannen waar wij jou kunnen helpen? Bekijk ons ruime aanbod binnen autoverhuur.