De 6 mooiste herfstwandelingen in België

Het begin van de herfst? Dat betekent tijd voor herfstwandelingen op de mooiste plaatsen in eigen land! De roestkleurige blaadjes, een gouden zonnegloed door de laaghangende zon en de zuurstof in de lucht door de iets koudere temperaturen vormen een prachtig decor om een dagje in door te brengen. Spring je auto in met je gezin of huur een minibus met vrienden en plan een dagtripje naar één van deze zes mooiste plaatsen voor herfstwandelingen in België. Klaar voor het wandelseizoen bij uitstek? 

Op dagtrip met een auto of een minibus

All you need is… een wandelroute én een vervoersmiddel om op jouw droombestemming voor een geslaagde herfstwandeling in België te geraken. Met een huurauto van Dockx kan jij samen met je gezin of vrienden rustig genieten van een ritje richting de bestemming van het weekend, zonder dat je aan iets moet denken. Gewoon de muziek op, gps aan en rijden maar.

Of je te bereiken locatie of je gezelschap nu vraagt om een milieuvriendelijke auto, een gezinswagen, een ruime minibus, een aanhangwagen​​​​​​​ voor fietsen of gewoon een auto uitgerust met gps: je vindt voor elke plek, elke groepsomvang en elke wens een geschikte auto. Vervoer geregeld? Route uitgestippeld? Dan is het enige wat je nog te doen staat genieten van één van deze mooiste plaatsen voor herfstwandelingen in België. 

1. Het Woud van het Land Chimay

Een langeafstandswandeling door het Woud van het Land Chimay is een perfecte herfstwandeling in België om in te plannen tijdens een weekendje weg met vrienden. Met een netwerk van 178 km Grote Routepaden en eenvoudige bivakplaatsen om de 15 km ben je hier wel eventjes zoet. De Volkswagen Caravelle is bijvoorbeeld geschikt om een grote groep vrienden en voldoende kampeergerief mee te vervoeren tot daar. Weekendje weg? Yes, please!

Meer info
Het Woud van het Land Chimay

2. Muziekbos (Ronse, Vlaamse Ardennen)

Voor een echt herfstgevoel met de ruisende melodie van de bladeren die ritselen op de achtergrond rijd je graag tot in het Muziekbos in Ronse en Maarkedal. Met een grootte van meer dan 100 hectare kan je er hier een topdag van maken. Je hebt de muziekbosroute van 10,2 km, een taalgrenswandelroute van 12,8 km en een wandelwalhalla challenge van 22,6 km. Of je nu gaat wandelen met je gezin of toch eerder een weekendje met vrienden in gedachten hebt: met een huurwagen van Dockx​​​​​​​ geraak je veilig op de bestemming. Zin in een pauze onderweg? Dan installeer je jezelf aan een picknicktafel op een van de rustbanken. 

Meer info
Muziekbos Ronse

3. Kravaalbos (Aalst)

In het Kravaalbos in het glooiende Pajottenland ontdek je meer dan 80 hectare boeiende en afwisselende natuur in een prachtig landschap voor een van de mooiste herfstwandelingen in België. Het bos in de buurt van Aalst heeft drie wandellussen in petto voor wandelliefhebbers. In de drie bewegwijzerde wandellussen zit er een gele lus van 3,2 km tussen, een blauwe lus van 3,8 km en een rode lus van 4,2 km. Tijdens de herfst ontdek je er paddenstoelenwandelingen en is er zelfs een ‘Week van het Bos’ voor kinderen of andere woudlopers. Een break is de ideale auto om jouw gezinsuitstapje of dagtripje met je kinderen en hun vriendjes tot een succes te maken. Meer autoruimte, meer comfort en vooral minder stress om vlot op de bestemming te geraken.

Meer info
Kravaalbos Aalst

4. Hornebos (Limburg)

Dicht bij de grens met Wallonië vind je het Hornebos in het uiterste zuiden van Limburg. Wat vroeger een kasteeldomein was, is vandaag een groene oase in een zee van golvende akkers. De Verborgen Moois-wandeling van 8,4 km leidt je naar een prachtig uitzicht over de omgeving vanaf het plateau op ongeveer 130 meter boven de zeespiegel. Ook de uitzichten op de gele wandelroute van 3 km of de rode wandelroute van 8 km zijn meer dan de moeite waard. Stap een SUV, terreinwagen of cross-over in en ontdek één van de mooiste onbekende plaatsen voor herfstwandelingen in eigen land. 

Meer info
Hornebos Limburg

5. Hoge Venen (Ardennen)

De Hoge Venen kan niet ontbreken bij de mooiste herfstwandelingen in België. Met zijn open veengebieden en honderden kilometers verharde en semi-verharde wegen vormt dit gebied een echt wandelwalhalla. Parkeer je ietsje verderop, want er is beperkte parkeercapaciteit. Daarom is een tripje met een compacte auto perfect om zo weinig mogelijk plaats in te nemen. Stippel de route uit tot aan het wandelgebied en laat je verleiden door de diep ingesneden beekvalleien en droogdalen. Zo is er een tocht van ruim 9,1 km naar het ongerepte Trôs-Marets-dal. Plezierwandeling 13 neemt je 15 km lang mee door Xhoffraix. Liever een heel lange route? Dan is de 160 km lange GR 573 iets voor jou, recht door Angleur, Pepinster, Eupen, Botrange, Hockai, Polleur en Franchimont. 

Meer info
Hoge Venen Ardennen

6. De Kasteelbossen (Brugge)

In het zuidwesten van Brugge vind je de Kasteelbossen. De Drie Kastelenroute van 12 km is zonder twijfel de populairste wandelroute die je stuurt langs o.a. Kasteel Tillegem, Beisbroek, Tudor, Magdalenagoed en bossen rond het Kasteel van Loppem. Het Sint-Maartenspad van 11 km neemt je dan weer mee langs het park en toeristische troeven zoals een kinderboerderij en een natuurspeelplaats. Een kortere route meer geschikt? Dan is het Ommetje Zevenkerken van 3,5 km ideaal. Spring in een huurauto van Dockx en rijd richting deze grootste groene long vlakbij het kleine Venetië van Vlaanderen. 

Meer info
Kasteelbossen Brugge

Wil je graag weten welke personenwagens of minibussen je kan huren om in alle comfort op wandeltrip te vertrekken met vrienden of met je gezin? Dan vind je het aanbod van Dockx hier terug. Voor welke van deze herfstwandelingen in België kies jij dit jaar?