Veilig motorrijden: tips & tricks

Safety first! Veilig motorrijden is niet zo moeilijk als je een aantal basisregels in ere houdt. De meeste daarvan zijn ook heel nuttig voor autochauffeurs, maar voor motorrijden is wel extra waakzaamheid geboden. 

Vijf tips voor veilig motorrijden
 

1)    Houd je machine in topvorm

Met slecht (onderhouden) materiaal de baan op gaan is om problemen vragen. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning van je motor en smeer de ketting als je met dergelijk type rijdt – zeker na een regenbui kan er al snel roestvorming optreden. Wat deze tip betreft, zit je bij Dockx Rental trouwens op rozen: al onze motoren zijn perfect onderhouden en klaar om de baan op te gaan. 
 

2)    Draag beschermende kleding

Het is verleidelijk om op een mooie zomerdag in luchtige kleding op de motor te springen voor een ritje. Niet doen: handschoenen en beschermende kleding (met protectoren) zijn in elk seizoen en bij elk weer een absolute must. Er zijn ook geen excuses, want vandaag bestaat er een mooi aanbod zomerse motorkleding die beschermt én ventileert.
 

3)    Houd voldoende afstand en signaleer

Pas je snelheid aan en houd afstand zodat je goed te zien blijft in de spiegels van de ‘voorganger’ en tijdig kan remmen wanneer dat nodig is. Wees in dat opzicht extra voorzichtig bij vrachtwagens, die vaak een dode hoek hebben. Ook ladingverlies is een nooit volledig uit te sluiten risico. De gouden regel blijft dat je ervan uit moet gaan dat andere automobilisten je niet gezien hebben. Probeer via de spiegels ook oogcontact te maken met de andere automobilisten. 
 

4)    Houd de vingers altijd aan de rem

In het verkeer mag je nooit veronderstellen en moet je altijd rekening houden met de kans op onverwachte situaties. Houd daarom altijd twee vingers op de rem zodat je alert kan reageren. Meer vingers is niet nodig, omdat je anders het risico loopt om té bruusk te remmen. Misschien kan je de remmen ook (laten) afstellen, zodat de kracht ervan overeenstemt met je rijstijl.
 

5)    Neem de bochten op de juiste manier

Veilig motorrijden vereist op de juiste manier kunnen kantelen. En kantelen is een kunst. Je moet je lichaamsgewicht kunnen gebruiken, weten hoe je moet tegensturen, tijdig zien te corrigeren ... Oefenen na de winterstop in een verkeersvrije of toch -luwe omgeving is een echte aanrader voor je als motorrijder de baan op wil. Het kan levens redden.

Motorrijden-Belgiƫ

Op weg!

Veilig motorrijden onder de knie? Goed zo, dan kan je je motorritten beginnen inplannen. Of je je met de motor in het drukke stadsverkeer wil wagen, of wil cruisen doorheen weidse landschappen: Dockx heeft de geschikte motor in huis. Cruiser, touring, chopper of all road? You name it, we got it. Inspiratie nodig over waar je wil cruisen? Dan vind je hier vijf motorroutes in België waar je heerlijk kan rijden. 

Ontdek 5 motorroutes