Zo verminder je het brandstofverbruik van jouw wagen

We leven in complexe tijden. Brandstofprijzen nemen al een tijdje toe, wat rijden met de wagen een dure onderneming maakt. Geen beter moment dus om je brandstofverbruik efficiënter te maken, of het nu gaat over korte afstanden of langere reizen met de auto, met of zonder kids. In deze blog geven we je een aantal tips om brandstof te besparen en het meeste uit elke druppel te halen.

Zo bestuur je een wagen zuiniger

Eén van de gemakkelijkste manieren waarop je brandstof kan besparen is door je rijstijl aan te passen. Enkele zaken op een rijtje:

 • Pas je snelheid aan. Hoe sneller je rijdt, hoe meer brandstof je wagen verbruikt. Zo zal een wagen gemiddeld 25% meer verbruiken wanneer het 130 km/u rijdt vergeleken met 100 km/u. Je moet natuurlijk snel genoeg rijden, maar niet te snel rijden kan je een mooie besparing opleveren.
 • Schakel tijdig je versnelling. Hoe lager het toerental van je wagen, hoe lager het verbruik. Door vroeg over te schakelen, bijvoorbeeld rond de 2000 toeren, kan je het verbruik van je wagen verminderen. Indien je een automaat hebt, gebruik dan de eco, winter of normaalstand.
 • Zet je motor af. Dit klinkt banaal, maar als je ergens een paar minuten moet wachten, zet dan je motor af. Zo verbruik je tijdens die dode periodes geen brandstof, iets wat modernere wagens al automatisch doen.
 • Rij aan een constante snelheid. Probeer zoveel mogelijk eenzelfde snelheid aan te houden, en dus niet constant op te trekken en te remmen. Cruise control, indien je wagen het heeft, kan je hierbij helpen.

 

Meer onderhoud, minder verbruik

Niet enkel de manier waarop je de wagen bestuurt heeft een invloed op het brandstofverbruik, ook de manier waarop je hem onderhoudt heeft een impact.

 • Kijk je bandenspanning na. Een te lage of hoge bandenspanning beïnvloedt het brandstofverbruik van je wagen mogelijk negatief. Een te lage spanning van 0,5 bar zorgt zo voor 2 tot 3% aan extra brandstofverbruik. Controleer dus de bandenspanning, zeker voordat je een langere rit maakt.
 • Laat je wagen regelmatig onderhouden. Kleinere zaken zoals verstopte luchtfilters, vervuilde koelsystemen of versleten bougies kunnen het verbruik van je wagen tot 5% laten stijgen. Regelmatig een onderhoud inplannen kan dus nuttig zijn.
 • Kies het juiste tankstation. Bij specifieke tankstations kan je soms veel lagere prijzen krijgen. Kleinere merken geven zo vaker grote kortingen en onbemande stations hebben meestal lagere prijzen.
 • Verwarm zuinig. Elementen in je wagen zoals de airconditioning, zetelverwarmers of zelfs de spiegelverwarming verbruiken ook brandstof. Bekijk dus goed welke snufjes in je wagen je opzet, en voor hoe lang.

 

Kies de juiste auto

Als je op het punt staat om een nieuwe wagen te kopen, dan is dit misschien wel hét moment om op de zuinigheid van het model te letten.

 • Pas op met de testcijfers. Tot 2017 werden wagens doorgaans met de zogenaamde NEDC-methode getest. Daarbij gebruikten wagenfabrikanten allerhande trucjes om het verbruik tijdens de test te verminderen, zoals het verwijderen van de achterbank of het dichtapen van de naden om het model aerodynamischer te maken. Is je wagen volgens die criteria getest, dan kan je aannemen dat het eigenlijke verbruik hoger ligt. Na 2017 begon de WLTP test echter dominant te worden, die als preciezer geldt.
 • To diesel, or not to diesel. Dieselwagens zijn doorgaans zuiniger dan benzinewagens wanneer je langere afstanden rijdt aan een constante snelheid. Op kortere afstanden doet de benzinewagen het dan weer beter. 
 • Ga elektrisch of hybride. Elektrische of hybride wagens verbruiken geen of minder brandstof, en bieden de mogelijkheid om je verbruik drastisch te verminderen. Tegelijk moet je onderzoeken of je huidige noden ingevuld worden door deze modellen, bijvoorbeeld op het gebied van het bereik.

 

Geen nieuwe wagen kopen? Bij Dockx Rental kan je er eentje voor elke gelegenheid huren! 
Nog vragen over brandstofverbruik? Onze medewerkers staan klaar om jouw vragen hierover te beantwoorden.