EHBV: Eerste hulp bij verhuizen

Een verhuis is een hele uitdaging. Je moet aan een heel aantal zaken denken, van hoe je die wasmachine uit je oude appartement krijgt, welke administratie je in orde moet brengen tot welke verhuiswagen je moet kiezen. Kortom, een heleboel dus. We zetten hier de belangrijkste verhuistips van Dockx Rental voor jou op een rij.

Begin op tijd te plannen

Een verhuis is geen te onderschatten activiteit. Je begint er dus best enkele maanden op voorhand mee. Zet deze zaken alvast vanboven op je planning.

 • Maak een checklist. Schrijf een planning uit waarbij je to-do acties opdeelt in fasen. Die planning kan reiken van drie maanden voor je verhuis tot de weken erna.
  Tip: Dockx maakte al zo'n checklist voor jou.
 • Onderzoek of je beroep wil doen op professionele verhuizers, zij kunnen je verhuis zorgeloos en volledig volgens jouw wensen doen verlopen, of dat je liever (goedkoper) wilt verhuizen met behulp van je vrienden en familie. Bekijk wat voor spullen of meubels je moet verhuizen en welke verhuisoptie voor jou de beste keuze is.
  Tip: verhuizers zijn vaak makkelijker beschikbaar en soms zelfs goedkoper tijdens de week, in plaats van in het weekend. 
 • Koop verhuisdozen. Iedereen heeft thuis wel wat dozen liggen, maar voldoende sterke dozen zijn cruciaal voor een vlotte verhuis. Hou bij de aankoop rekening met het draaggewicht en kies best voor dubbel gelaagd karton. Je wilt namelijk niet dat een doos vol vazen het begeeft net wanneer je die oppakt. Dockx heeft zo specifieke verhuisdozen voor verschillende spullen.
  Tip: Voorzie voor de verhuis van een kleine inboedel 25 à 30 verhuisdozen, voor een grote verhuis heb je 60 à 75 verhuisdozen nodig. 
 • Wees niet bang om materiaal te huren. Een verhuis zal vlotter gaan als je die gigantische sofa of wasmachine niet van het derde verdiep naar beneden moet dragen. Durf een verhuiswagen, ladderlift en andere verhuishulpmiddelen te huren indien dat nodig is. 
  Tip: lees hier hoe je de juiste verhuiswagen kiest.
 • Bereken de kost. Een nieuw huis kopen of huren kan heel wat uitgaven met zich meebrengen, maar vergeet niet dat een verhuis ook geld kost. Daarvoor op voorhand een budget opmaken helpt om onverwachte uitgaven te voorkomen.
 • Praat erover met je kinderen. Een verhuis kan een belangrijke transitie zijn voor je kinderen, een open gesprek met hen voeren maakt de eigenlijke verhuis veel makkelijker. Hoe je best kan verhuizen met kids? Dat bekijk je hier.

Doe je administratie

Een verhuis is niet enkel een praktische aangelegenheid, het brengt ook heel wat administratie met zich mee, van contracten en premies, tot post en abonnementen. Dat op orde brengen in de maanden voor je verhuis is geen overbodige luxe. 

 • Zorg dat al je abonnementen (zoals internet en telefoon), naast water, gas en energieverbindingen tijdig van adres veranderen.
  Tip: het kan een tijdje duren voordat je internet-provider je nieuwe Wi-Fi komt installeren. Dat al enkele maanden op voorhand inplannen is dus een goed idee om niet zonder internet te vallen. Mocht dit toch het geval zijn, dan kan je een draadloze verbinding zoals die van Tadaam huren.
 • Zorg dat al je magazines, kranten en post naar het nieuwe adres gaan. Bpost heeft een dienstverlening om dit automatisch te doen.
 • Zorg dat de woonverzekering vanaf dag één in je nieuwe woning in actie treedt. Zo is er geen tussenperiode, want als er dan iets misgaat ben je niet verzekerd.
 • Pas je adres tijdig aan bij je lokale gemeente.
 • Indien je een kat of hond hebt, pas je adres dan aan op het centrale dierenbestand.
 • In sommige gevallen zal je recht hebben op een subsidie of premie om je verhuis te bekostigen. Kijk dus je opties na, indien je in Vlaanderen, Brussel of Wallonië woont.

Een vlotte verhuis-week

Uiteindelijk breekt de week van de verhuis aan. In die fase plan je best alle heel praktische zaken.

 • Nummer en identificeer je dozen. Wanneer je een doos vult met objecten, duid dan aan wat er in die doos zit. Je kan ook plannen in welke kamer een bepaalde doos moet komen, en dat ook noteren. Zo richt je het nieuwe huis erg snel in.
 • Regel een opvang voor je kinderen en/of huisdieren. Indien je jonge kinderen hebt, of huisdieren die in de weg zouden lopen, dan is het een goed idee om hen op voorhand bij iemand anders te laten.
 • Pas op met wat je inpakt. Zo wil je erg ontvlambare producten of andere vloeistoffen niet noodzakelijk in een doos stoppen. Een fles die mogelijk opengaat steek je best in een plastic zak, een brandbare oplossing plaats je liever niet in een afgesloten doos.
 • Pak breekbare zaken goed in. Tip: wil je milieuvriendelijker zijn en niet veel wegwerp-opvulling gebruiken? Probeer dan breekbare zaken in te pakken in dekens.
 • Maak je oude huis proper. Dit zien verhuizers vaak over het hoofd, maar het is belangrijk om je oude huis schoon te maken voor de eigenaar of nieuwe inwoners. Plan hier dus voldoende tijd voor in.
 • Verhuizen is een intensief karwei, voorzie snacks en drankjes voor jezelf en de verhuizers.

Van plan om te verhuizen? Kijk dan zeker eens ons Dockx aanbod van verhuiswagens en onze verhuisoplossingen na.