De ultieme nostalgie: genieten van een rit in de oldtimer

Adaptieve cruise control, regeneratief remmen, drive-by-wire, multi-zone airconditioning,... De hedendaagse auto heeft tegenwoordig een heel arsenaal aan snufjes dat autorijden veiliger, zuiniger en comfortabeler maakt. Maar leuker? Daar durven de meningen nogal eens over te verschillen. Want de pure ervaring van het rijden vind je volgens sommigen nog enkel in oldtimers. Gelukkig kan je dat pure gevoel ook gewoon huren

Vintage (in het) verkeer 

Wie zich de dag van vandaag in het verkeer begeeft met een vintage wagen, wordt instant getransporteerd naar eenvoudigere tijden. Eenvoudiger, want minder. Minder knoppen, minder schermpjes, minder snufjes en bieptoontjes. Welkom terug in het analoge tijdperk. Een koppel wijzertjes, enkel de hoogstnodige knoppen die je met een bevredigende klik in de juiste positie dwingt en met een beetje geluk een radio die zowel korte- als lange golf kan ontvangen met de nodige nostalgische kraak. Enkel de koppeling, gas en rempedaal bleven onveranderlijk op hun plaats doorheen de jaren.  
 

Even aanpassen 

Oldtimer rijden doe je pas vanaf 30 jaar. Alvast, vanaf je auto die leeftijd heeft. Het hoeft geen betoog dat de technologie niet is blijven stilstaan sinds het bouwjaar van je wagen. Moderne wagens accelereren, sturen en remmen beter en sneller, en vooral consistent. Begeef je je met een oldtimer, hoe geavanceerd of snel die destijds wel was, in het verkeer van vandaag, dan is enige omzichtigheid toch wel aangeraden. Ja, zelfs met onze Porsche 912, Jaguar E-type, Jaguar Mark IX of de Austin Healey 3000S. Anticiperen is de sleutel tot succes hier. Weet dat oldtimers uitgerust zijn met kleinere remmen, die niet bekrachtigd zijn, en dat je remfstand dus groter is. Ook sturen is een veel zwaardere klus zonder de hulp van hydraulica. Gelukkig is de grootste charme van een oldtimer de input die je zelf moet doen, en rij je dus sowieso veel bewuster rond. Bewuster en dus alerter.

 

De grootste verschillen in één oogopslag 

Starten

  • De kans is groot dat je geen automatische choke hebt. Je bedient deze klep die (tijdelijk) de luchttoevoer beperkt via een trekhendel op het dashboard. 
  • Ook de brandstofpomp kan een eigen schakelaar hebben. Je maakt jezelf best voor het starten vertrouwd met de bedieningen. 
  • Geef je auto voldoende tijd om op temperatuur (en druk) te komen. Vermijd ten allen tijd om je motor direct na het starten zwaar te belasten. 

Bediening 

  • Afhankelijk van het merk en model kan het schakelpatroon licht verschillen, net zoals dat bij moderne auto’s nog steeds het geval is. Je 1 ligt soms linksboven, maar soms evengoed linksonder. Bovendien kan de slijtage doorheen de jaren ervoor zorgen dat de versnellingen niet meer zo duidelijk te vinden zijn. Hou de koppeling dus voor alle veiligheid ingedrukt bij het starten of vergewis je ervan dat de auto zeker in neutraal staat. 
  • Ruitenwissers, lichten en richtingaanwijzers hebben tegenwoordig hun vaste plek. Waar je ze op een oldtimer vindt kan even zoeken zijn. Check je dashboard of zelfs midden op je stuur, waar je vandaag de claxon zou vinden bijvoorbeeld. 

Rijden

  • Je pedalen staan op hun vertrouwde plaats, maar soms een beetje uit het center of wat dichter bij elkaar. De remmen en koppeling zijn bovendien zelden bekrachtigd. Draag voor je eigen comfort en veiligheid dus schoenen met een smalle leest en een dunne zool. Zo voel je exact hoeveel kracht (en finesse) je nodig hebt. 
  • Tanken is doorheen de jaren niet veranderd. Wat er in je tank gaat wél. De oude benzine met lood is vandaag niet meer te vinden aan de pomp, tank dus de hoogst mogelijke kwaliteit voor een propere verbranding en voeg desgewenst een additief toe. En vergeet je tankdop niet bij het wegrijden.
  • Rij je in de regen? Dan kunnen oude ruitenwissers weleens tekortschieten. Pas je rijstijl aan aan je beperkte zicht. En neem zeker een microvezeldoekje mee want je ruit dampt ook veel sneller aan langs binnen. 
  • Hou tot slot goed je tellerpartij in de gaten. De essentials zijn (water)temperatuur en oliedruk. Merk je iets ongewoons op tijdens het rijden - rook, geur, bewegingen of geluiden - ga dan even langs de kant en vergewis je ervan dat alles zit of loopt zoals het moet. Een fles water of twee om onderweg te hydrateren in geval van panne, of om je motor af te koelen zijn écht geen overbodige luxe.

 

Routeplanner doorheen stadsverkeer

Nog een deel van de charme is het motorgeluid. Waar huidige auto’s moeten voldoen aan veel strengere regels, kon vroeger de pret niet op, of zo lijkt het toch. Die mooie ronk brengt helaas ook een mooie uitstoot met zich mee, wat ervoor zorgt dat je niet zomaar overal mag rijden. Controleer dus voor je vertrek of je de LEZ of lage-emissiezones in de grootsteden binnen mag. In Brussel mag je bijvoorbeeld gratis binnen met je O-plaat. In Antwerpen dan weer helemaal niet, maar krijg je korting op je dagpas. Ook in Gent kom je er enkel in met een speciale dagpas, tenzij je auto ouder is dan 40 jaar. Dan kan je een toelating kopen om maximaal een jaar de stadskern te verkennen. Maar als je het ons vraagt, dan stippelen we resoluut een route uit die veel verder weg ligt van de bewoonde wereld. Niet alleen bespaar je je zo wat geld (geld dat je misschien liever aan een volle tank spendeert) maar ook wat stijve spieren. In druk stadsverkeer een hele dag onbekrachtigd ontkoppelen en remmen is verrassend hard labeur. 

 

Puur genieten met eender welke oldtimer

Of je nu zelf achter het stuur kruipt van een VW Kever, een Ford Mustang ‘64 of een Mercedes 190 SL, of je liever jezelf laat rondrijden in een Mercedes 280 SE, Mercedes 300 SC of onze Packard 120; één ding hebben deze exclusieve voertuigen allemaal gemeen: ze laten je een stukje nostalgie proeven. Onze tip? Een oldtimer huren en met volle teugen genieten. En dat doe je het beste door met je vintage wagen de vrijheid van de open weg op te zoeken, te genieten van je omgeving en de natuur, en met het raam open je zorgen te laten vervliegen.
 
Geloof ons, bij Dockx Rental huur je niet zomaar een auto, je huurt een beleving!