Een vrachtwagen huren? Dit moet je weten

Of je nu een uitzonderlijk groot transport hebt, een defecte vrachtwagen of een grote verhuis, een gehuurde vrachtwagen kan in heel wat situaties van pas komen. Tegelijk kan je een voertuig van dit kaliber niet zomaar huren. Je hebt een specifiek rijbewijs nodig, en je moet bekend zijn met concepten zoals digitach, OBU en rijgeldigheidsattest. Daarom vatten we hier de meest cruciale informatie samen.

Dockx vrachtwagen

Kies het juiste model

De eerste stap is het uitkiezen van de vrachtwagen die het beste bij jou past. Bij Dockx heb je de keuze uit:

De huurprijs is afhankelijk van het type vrachtwagen en de gekozen huurperiode.

Met de vrachtwagens van Dockx komen er een heel aantal accessoires. Zo bieden we hulpmiddelen aan zoals rolplanken, steekwagens, transpalletten en verhuislinten. Deze tools maken jouw job veel makkelijker, en hiermee verplaats je moeiteloos zware objecten.

Rijbewijs, van BE to C

Een vrachtwagen bestuur je natuurlijk heel anders dan een personenwagen. De draaihoek én dode hoek zijn veel groter, en zo'n zwaar gewicht breng je niet onmiddellijk tot stilstand. Daarom heb je een specifiek rijbewijs nodig. Dit zijn de versies waarmee je de trucks van Dockx kan huren.

  • Rijbewijs BE: met dit bewijs mag je een voertuig en een aanhangwagen of oplegger besturen, op voorwaarde dat de massa ervan maximaal 3.500 kg bedraagt. Als het rijbewijs echter voor mei 2013 werd afgegeven dan kan de massa hoger liggen, op voorwaarde dat het samenstel niet meer dan 12.000 kg bedraagt. Met die uitzondering kan je dus modellen zoals de Maxi Load en de verschillende trekkers besturen.
  • Rijbewijs C: dit is het bewijs dat je doorgaans zal nodig hebben om een vrachtwagen te besturen. Er bestaan verschillende varianten, zoals aangeduid in de onderstaande kader. Voor de grotere voertuigen zal je een C-rijbewijs nodig hebben, terwijl de voertuigen met een oplegger verwachten dat je de versie C1E of CE haalt.

Bovenop zo'n rijbewijs heb je ook een rijgeldigheidsattest nodig. Dit attest is 5 jaar geldig, en krijg je na een medische keuring.

Kilometers tellen

Elke vrachtwagen van Dockx is uitgerust met een digitale tachograaf, ofwel digitach, een toestel dat zaken zoals snelheid, rijtijden en rusttijden opvolgt. Voor die digitale tachograaf heb je een digitale bestuurderskaart nodig, die hier aangevraagd kan worden. Als je de bestuurderskaart niet tijdig hebt aangevraagd, dan kan je ook een print uit het toestel nemen. Deze uitzondering is enkel toegestaan indien je niet regelmatig met de vrachtwagen rijdt.

Dat wordt geflankeerd door de OBU, ofwel On Board Unit, hiermee wordt de verplichte kilometerheffing opgevolgd. Die kilometerheffing wordt door Dockx voor huurperiodes van minder dan 5 dagen meegerekend in het forfaitaire bedrag, daarna wordt de heffing doorgerekend. Elke huurder moet er daarom op attent zijn dat het groene lichtje van de OBU brandt. Twee keer per maand bezorgt de overheid het effectief aantal gereden kilometers aan Dockx. Daarmee stellen wij een factuur op die je tot drie weken na het huren kan ontvangen.

Lading en asbelasting

Eens je de lading moet oppikken is het van cruciaal belang om een oog te houden op het gewicht en de belasting. Zo heeft elke vrachtwagen een maximaal toegelaten massa (MTM), vastgelegd door de fabrikant. Die bepaalt het maximale totale gewicht inclusief zaken zoals de lading, bestuurder en benzine.

Daarnaast moet je ook genoeg aandacht besteden aan een correcte aslastverdeling. Hier zorg je er dus voor dat de lading zoveel mogelijk in het midden van het voertuig geplaatst wordt. Dit zorgt ervoor dat de toegestane asbelasting niet overschreden wordt.

Besteed dus voldoende aandacht aan je lading. Het zal je alvast veel zorgen en zelfs boetes voorkomen. 

Nu je over het belangrijkste op de hoogte bent, kan je ons aanbod huurvrachtwagens online bekijken én reseveren.

Aanbod vrachtwagens